Cheia imbunatatirii unei relatii toxice

Modelul relatiilor cele mai toxice se numeste „model de cerere-retragere”, gasesc psihologii.

Acesta este locul in care un partener face critici, reclamatii si cereri, in timp ce celalalt se retrage sau le acorda tratamentul tacut. Cel mai bun mod de a trata acest tipar este acceptarea si validarea identitatii celeilalte persoane. Acest lucru se face prin imbunatatirea comunicarii. Barbatii ar trebui sa asculte si sa-si inteleaga partenerul, in timp ce femeile ar trebui sa-si reduca negativitatea si ostilitatea. Cand ambii parteneri pot comunica probleme si simt ca se inteleg, satisfactia lor maritala este mai mare.

In modelul „cerere-retragere”, adesea partenerul care face cererile este femeia si retragerea partenerului este omul, desi este daunator pentru ambele parti.
In loc sa se retraga din conflict, oamenii ar trebui sa incerce sa auda si sa recunoasca problema partenerului lor. Audierea problemei si cel putin incercarea de a o intelege face ca cealalta persoana sa se simta validata. Intre timp, femeile ar trebui sa se concentreze asupra reducerii ostilitatii si a negativitatii comunicarii lor – ambii ii fac pe barbati sa se retraga in cochilie.

Este mai bine sa ridicam problemele cat mai neutru, astfel incat sa poata fi auzite. Importanta intelegerii intr-o relatie a fost confirmata de un studiu de 53 de cupluri casatorite. Autorii studiului isi explica rezultatele: „Modelul interactiunii cererii / retragerii scade semnificativ perceptia ambilor soti ca sunt intelesi. O chestiune pe care un sot o vede atat de importanta si care are nevoie de discutie nu este pur si simplu intampinata cu disidenta, este intampinata cu indiferenta. Persoana care urmareste problema este lasata sa se simta ca si cum viziunea sa asupra a ceea ce este importanta, reala si valida este respinsa ca nesemnificativa. ”

Cheia unei relatii de succes este ca ambii parteneri accepta si valideaza identitatea celeilalte persoane.

Autorii studiului explica de ce verificarea identitatii partenerului dvs. este atat de importanta:”In primul rand, oamenii tind sa fie atrasi de cei care isi verifica imaginea de sine. In al doilea rand, cei care sunt calificati in mentinerea identitatii dorite a partenerului sunt partenerii de relatii de recompensa. In al treilea rand, asteptarea ca partenerii sa accepte si sa se inteleaga reciproc este o caracteristica definitorie a intimitatii in relatii. In cele din urma, increderea se dezvolta in relatii stranse, partial, ca urmare a verificarii reciproce a identitatilor partenerilor … „

Related Posts

About The Author