Cele doua trasaturi de personalitate care pot produce anxietate

Cele doua trasaturi de personalitate pot interactiona intre ele pentru a produce probleme de anxietate cronica. Persoanele care sunt atat neurotice, cat si introvertite sunt mai predispuse la probleme de anxietate, afirma cercetatorii. Semnele de introversiune includ preferinta de a fi intr-un mediu linistit, relaxant si avand o viata mentala bogata.

Poate fi pentru ca oamenii care sunt atat introvertiti cat si nevrotici tind sa acorde mai multa atentie lucrurilor care merg prost decat recompenselor potentiale.

De-a lungul anilor, concentrarea asupra problemelor, mai degraba decat asupra recompensei, poate conditiona persoanele cu aceste trasaturi de personalitate sa experimenteze mai multa anxietate. Acest lucru nu este deloc surprinzator daca totul este o problema peste tot.

O alta problema care ar putea contribui ar putea fi aceea ca persoanele introvertite si nevrotice sunt mai putin susceptibile de a obtine ajutor din partea altora, scriu autorii studiului:

„… poate o persoana nevrotica introvertita este predispusa la o anxietate mai mare din cauza lipsei de sprijin social pentru a ajuta la ameliorarea acestei anxietate. Astfel, o persoana introvertita poate sa nu aiba strategia de coping de a cauta sprijin social ca optiune, care apoi mentine si potential exacerbeaza anxietatea … ” Rezultatele provin dintr-un studiu realizat de 466 de tineri adulti care au fost evaluati de doua ori pe parcursul a trei ani. Rezultatele au aratat ca cei care au fost atat neurotici si introvertiti au avut mai multe sanse de a experimenta un nivel ridicat de probleme de anxietate, dupa trei ani.

 

Chiar daca un individ este foarte nevrotic, acelasi individ cu extraversiune inalta ar fi mult mai probabil sa fie sensibil la semnalele de recompensa, care pot compensa sau masca sentimente de anxietate extrema.

Oamenii care sunt doar introvertiti, dar cu o personalitate stabila (non-nevrotica), au fost mai putin susceptibili de a fi anxios.

Related Posts

About The Author